reklama

Kura "á la architekt"

Kamarátka ma pozvala na kávu. Plán krátkeho stretnutia narušil príchod jej aktuálneho priateľa - architekta. Už si nespomínam, kde všade sme stihli v ten večer byť (a piť), podstatný je fakt, že sme skončili viac ako mierne po polnoci v jeho byte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

 Po neskorej rannej - či priskorej obednej - inventúre majstrovej chladničky padol návrh: poďme niečo uvariť. Architekt - volajme ho Milan - rozhodol, že bude kura. Svoju lásku poslal do sprchy a mňa do hypermarketu. Okrem spomínaného kuraťa (a pri toľkom spomínaní sa mu v slepačom raji asi čká) mi bolo prikázané kúpiť štyri veľké zemiaky, tri banány, dva pomaranče, dve jabĺčka a "nejakú cibuľu". Ak sa pýtate, na čo to všetko, tak čítajte ďalej. 

 Po "odšupkovaní" nakúpenej zeleniny a ovocia nastala fáza č. 2: banány a cibuľu nakrájať na kolieska, zemiaky, pomaranče a jabĺčka dostať do "mesiačikovitého" tvaru. V treťom kroku umyté, javorovým sirupom potreté, posolené a okorenené kura treba začať plniť. Ak nemáte javorový sirup (ktorý Milanov kolega doviezol z Kanady), tak použite trik: medový strik (dve - tri lyžičky medu rozpustite v asi troch deci horúcej vody a nechajte vychladnúť). 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 "Plniaca" fáza je postavená na rafinovanej kombinácii spomínanej zeleniny a ovocia. Poradie jednotlivých zložiek je ľubovoľné, do istej miery závisí aj od ich množstiev. Môj obľúbený a časom overený poradovník je nasledovný: zemiak, banán, cibuľa, pomaranč, jabĺčko až do úplného zaplnenia vnútorných otvorov. V takom istom poradí potom kura na hlbšom pekáči obkladám až do momentu, kedy mi buď dôjdu ingrediencie, alebo sa do pekáča viac nezmestí.

 Pred strčením do rúry odporúčam poliať javorovým sirupom (či medovým strikom). "Kura á la architekt" pečieme ako každé iné kura z hypermarketu. Toto kura však dá o sebe vedieť skôr, ako sa nazdáte. Zmes najrôznejších vôní, ktorá sa začne z rúry šíriť kuchyňou, by vás však nemala zviesť k predčasnému ukončeniu pečenia a následnej konzumácii polosurového mäska. Aj keď vám budú slinky tiecť, vytrvajte! Trpezlivosť prináša ruže. O tom ma presvedčil aj architekt Milan, keď ma hladného, slintajúceho, zúfalého a na pokraji hysterickej depresie vyháňal z kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nakoniec sme spolu s jeho láskou (a mojou kamarátkou) zlikvidovali milé takmer dvojkilové kura na posedenie. O tom, že chutilo, vám dúfam nemusím veľa rozprávať.

Peter Lehotský

Peter Lehotský

Bloger 
  • Počet článkov:  214
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Komunikačný manažér. Predtým novinár, copywriter, PR expert, election team manager.Človek spojený s rozbehom najlepšieho slovenského hudobného spravodajského portálu Hudba.sk. Na blog.sme.sk prispievam od decembra 2004. Vždy ma rozčúli veta "To sa nebude dať...". Zoznam autorových rubrík:  Listy premiéroviMjúzik!Dozvuky relatívneho šialenstvaKeď dvaja robia to isté...Dobré správyShowBizReceptár (aj) na nedeľuÚletovníkTipy, ktorými môžete potešiťPolitikaSpoločnosťHudba na webeRecenzie a iné "-ie"Pár otázok (Rozhovor s ...)FikciaRecyklátorSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu